Taşeron: KİT’ler Somut Bir Adım Bekliyorc
Kamu İktisadi Kuruluşları (KİT)’nda taşeron statüsünde çalışanlar ile kamuda asıl işi yapan taşeron işçilerin kadro hayali sürüyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, “Hükümet tarafından yapılan tüm açıklamalara rağmen KİT çalışanlarına ne yazık ki kadro verilmedi. Sosyal bir sorun haline gelen KİT mağdurlarına bir an evvel tam manasıyla kadro verilmelidir” dedi.
Kamu İktisadi Kuruluşları (KİT)’nda taşeron statüsünde çalışanlar ile kamuda asıl işi yapan taşeron işçilerin kadro hayali sürüyor. Ocak 2018 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’ın “KİT’lerin mülkiyeti Hazine’ye ait. Hazine, bunlara kadro verecek” açıklamalarının üstünden aylar geçmesine rağmen hükümet tarafından hiçbir çalışma yapılmaması KİT çalışanlarını endişelendiriyor. KİT’lerin her an özelleştirilmeye açık olması KİT çalışanlarına kadro ihtimalini de güçleştiriyor.
KİT’lere de BİT’lere de kadro verilecekti
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, “KİT’ler için kadro hayal” dedi. Cenkci, “Türkiye’de hali hazırda 69 tane Kamu İktisadi Kuruluşu yani kısa adıyla ‘KİT’ var. Makina Kimya Endüstrisi, Sümer Halı, Türkiye Kömür İşletmeleri, Eti Maden, ÇAYKUR, BOTAŞ, PTT, TCDD, Et Balık Kurumu, Türkiye Demir Çelik, Devlet Hava Meydanları, THY, Ziraat Bankası, Halk Bank, Türkiye Kalkınma Bankası, Şeker Fabrikaları gibi birçok kurumu KİT’lerin arasında sayabiliriz. KİT’lerde tahminen 60-70 bin çalışan insan var. Aileleriyle birlikte bu rakam 200 bini aşıyor. KİT çalışanlarına kadro verileceği konusunda hükümet tarafından birçok açıklama oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir mitingde ‘KİT’lere de BİT’lere de kadro verilecek’ demişti. Ancak KİT’lere şu ana kadar hiçbir şekilde kadro verilmedi” dedi.
KİT’ler her an özelleştirilebilir
KİT’lerin şirketleştirilerek her an özelleştirilmeye açık hale getirildiğini ifade eden Mehmet Akif Cenkci, “KİT’ler her an özelleştirilmeye açık kurumlardır. Misal olarak Şeker Fabrikaları devlet tarafından açılan ihaleler ile bir bir özelleştirildi. Burada çalışan işçilerin her ne kadar kadroya alınacağı söylense de serbestleştirilen, özelleştirilen bir kurumun çalışanlarını tekrar kadroya alınacağını düşünmek hayal olacaktır. Bütün KİT’lerin hepsi ‘A.Ş.’ oldu. PTT, ‘PTT A.Ş.’ TCDD ikiye bölündü bir kanadı Taşımacılık A.Ş oldu. Bütün bu KİT’ler şirketleştirildi. Şirketleşmeyle birlikte KİT’ler, özelleştirilmeye, satılmaya hazırlandı” diye konuştu.
Seçim malzemesi haline getirilmemeli
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in KİT’lerin özel şirketler ile rekabet halinde olmasından dolayı “KİT’lerin kadroya dâhil edilmesi son derece yanlış olur” dediğini hatırlatan Mehmet Akif Cenkci, “Mehmet Şimşek açık açık KİT’lere kadro verilmeyeceğini söylemişti. KİT konusunda hükümetin tavrını net bir şekilde ortaya koymasına rağmen, Hükümet tarafından yine verileceği yönünde açıklamalar pek doğru değil. Bunun seçim yatırımı, malzemesi olarak her seferinde dillendirilmiş olması üzücüdür” açıklamalarında bulundu.